Category Archives: 2007

Blog Australië 2007

Waar zijn we geweest; ons traject

– Darwin, Howard Spings, Berry Springs and via MaryRiverPark -Arnhem Highway- to

– Jabiru and via MaryRiver Roadhouse -Kakadu Highway- to

– Katherine –Stuart Highway- and via VictoriaRiver Roadhouse, Timber Creek, -Victoria Highway- to

– Kununurra, following Halls Creek and Fitzroy Crossing –Great Northern Highway- via Derby to

– Broome where we visit Eighty Mile Beach, Port Hedland and Point Samson –North West Coastal Highway- to

– Karratha and straight to Exmouth.

– Next stop in Carnavon and via a stop over in Monkey Mia Kalbarri

van Exmouth naar Kalbarri

Short English text will follow soon.
—————————-

Op onze reis hebben we ook een GPS ontvanger mee genomen. Je heb er niets aan, maar het is gewoon een leuk hebbedingetje. De coördinaten die dat ding ontvangt kunnen gekoppeld worden aan de foto’s die we nemen. Dus best geinig als je dan de foto’s opent en deze gekoppeld zijn aan Google Earth. Hier zijn wat GPS resultaten.

Breedtegraad:              Lengtegraad:                Bestemming:

Z 12 51’ 56,2’’           O 132 48’ 52,5’’         Nourlangie Rock
Z 13 12’ 49’’              O 132 48’ 37,2’’         Jim Jim Falls
Z 13 16’ 40,1’’           O 132 49’ 20.8’’         Twin Falls
Z 14 18’ 45,2’’           O 132 25’ 22,9’’         Katherine Gorge
Z 15 36’ 49,1’’           O 131 8’ 18,6’’           Victoria River Roadhouse
Z 15 33’ 57,7’’           O 130 22’ 4,6’’           Gregory’s Boab tree
Z 15 45’ 50,3’’           O 128 45’ 6,7’’           Mini Bungle Bungle; Kununurra
Z 18 6’ 21,4’’             O 125 42’ 09’’            Geigie Gorge; Fitzrooy Crossing
Z 17 21’ 2,9’’             O 123 40’ 8,7’’           Prison Boab tree; Derby
Z 17 55’ 52,9’’           O 122 12’ 40,2’’         Cable Beach; Broome
Z 30, 40’ 41,3’’          O 117 11’ 10.8           Tien-Tsin Lookout; Cossackz
Z 22 10’ 46,1’’           O 113 51’ 34,9’’         Kurrajong; Cape Range NP
Zoek de plekjes eens op via een goede atlas of via Google als je wat tijd over heb.

We hebben eindelijk ook ons ‘lange vakantie’ gevoel weer terug gevonden. Niet dat we dat niet hadden, maar als er eenmaal een bepaalde rust in het lijf zit, dan ervaar je alles heel anders. ’t Is moeilijk uit te leggen, maar ik kan je verzekeren… het is weer een geweldig gevoel!

Echt uitgeslapen zijn we nog niet. Tim gaat rond 19:00 uur naar zijn bed boven de cabine en 2-3 uur later gaat pa er bij liggen en ma ligt beneden op de bank. Alle indrukken zijn voor Tim blijkbaar dusdanig dat hij ’s nachts wel een keertje heel hard PAPA of MAMA roept (zijn we natuurlijk wakker ?) en daarnaast rolt ie het hele bed (2.10 * 180) door en dan heb ik regelmatig een been of arm in m’n nek ? en zo rond 7:00 is ie weer up en running. Dan heeft ie heerlijk geslapen en gaat ie z’n vader en moeder wakker maken.

Op de campground Kurrajong in Cape Range NP is het leven best wel zwaar: wakker worden, ontbijten, zonnebrand smeren, naar het strand (zandspelen, snorkelen, zwemmen,vissen), lunchen, slaapie doen (Tim…), weer naar het strand (zand spelen, snorkelen, zwemmen, vissen),niet het biertje met stubbyholder vergeten voor de zonsondergang, avondeten, Tim naar bed, foto’s bekijken oid en dan ook maar naar bed. Hard werken dus 😉

Okay, we hebben ook nog 2 glasbodemboot tours, een gorge tour gedaan en ik ben nog even 2x wezen duiken. Een keer 1 dag (2 duiken) op het Ningaloo Reef zelf en 1 dag (2 duiken) bij de Muiron eilanden. Alle 4 puik duiken! Heel veel nieuw spul (hard en soft koraal) gezien inclusief mijn eerste haai en Steve Irwin’s deadly Sting Ray (al had ik die ook al bij onze plaatselijke koraal plek op Kurrajong gezien!). Wat me wel opviel was dat het aantal vis per duiksite sterk verschilde. Bij de ene duizenden visjes van de zelfde soort (echt gaaf om daar in te zitten) en een overvloed aan andere soorten (groot en klein) en bij de ander duiksite slechts een handjevol in totaal. Maar zeker een aanrader als je hier toevallig bent. Zelf vond ik het af en toe wel een beetje saai, zo zonder Tim (en moeders ?).

Mocht je hier een keertje zijn en een glasbodem boot tour willen doen, sla dan diegene bij Bungedi beach over. Meeste van het koraal aan de kant van Exmouth city is zwaar beschadigd door de cycloon Vince in 1999 (?). Het is er wel mooi, maar niet te vergelijken met die bij Tantabiddi, die we gisteren (21 mei) gedaan hebben.

Op de Kurrajong campsite hebben we het vriendinnetje van Tim uit Fitzroy Crossing weer ontmoet. Best wel grappig om te zien dat, ondanks het een gigantisch land is, je elkaar op de een of andere manier weer tegenkomt. Op Kurrajong hebben we ook Ivan en Sue ontmoet. Zij hebben in de Swan Vally een consumptie druivenplantage en daar zijn we in juni uitgenodigd voor een meal. Dus die zullen we ook weer zien.

Het is hier de laatste 5 dagen behoorlijk winderig en de laatste 2 dagen is ook de bewolking dusdanig dat ook de zon er niet altijd meer is. Dus voor ons een optelsommetje om maar weer eens verder te gaan. Maar voordat we, via een nachtje in Exmouth, naar Coral Bay gaan, wilden we eerst nogmaals de nostalgie van de afgelopen grote vakantie opsnuiven bij Yardie Homestead Caravan Park Exmouth ; Home of serious fishermen. We hadden gelezen dat er een nieuw management was en we wilde wel eens zien hoe het een en ander veranderd was.

De vorige eigenaar was met z’n geit op z’n crossmotor verder gegaan en de nieuwe eigenaren hebben de boel eens netjes opgeruimd en de sanitairvoorzieningen goed opgeknapt. ’t Is gewoon leuk om te vergelijken. Bij aankomst zagen we dat er ook een campingkapper is (met senior prijzen) dus die hebben we gelijk maar opgezocht. De vrouw des huizes (Dawn) is de kapster en de man des huizes (Arie Bijl) is de serious fisherman. Arie is met z’n ouders in 1953 naar Australië verhuist en vond het dus leuk om weer eens een poging te doen om Dutch te praten. En binnen 2 minuten hadden we 1 vierde deel van Arie’s Spanisch Mackrel (+/- 1.4 meter lang) in een plastic zakje. Arie vindt het heerlijk om te vissen, maar houdt zelf niet zo van … vis. Tijdens het millimeter scheren van Tim en mij werden we voorzien van drank en (door de buren) Arie’s gerookte spaanse makreel (een delicatesse!). ’t Was een gezellige avond.

Vanmorgen (net voordat we weg wilde gaan) kwam Arie nog even een praatje maken en stelde voor om nog een paar dagen te blijven zodat ik met hem mee kon voor een dagje zee vissen. Dat hebben we dus maar gelijk geregeld. Als alles meezit gaan we morgen grote vissen vangen.

Deze vakantie hebben we meer contact met de Ozzies dan de vorige keer. Dit komt in de eerste plaats door Tim (de charmeur) en in de tweede plaats door het feit dat we vaak langer dan 1 dag op een camping blijven. De meeste Ozzies die hun eigen land bekijken doen dit vaak voor een lange tijd. Door het feit dat ze de kinderen thuis les mogen geven (dus geen schoolplicht zoals in Ned) hebben ze de mogelijkheid om maanden lang rond te toeren. De ouderen (zeg maar gepensioneerden) hebben vaak hun huis e.d. verkocht en bezitten nu alleen nog een 4WD, boot en caravan en hebben dus alle tijd van de wereld. Sommige zitten maanden op dezelfde camping en/of zijn al jaren onder weg. Andere grijze nomaden zitten in de winter 4-6 maanden op de zelfde camping en de andere 6-8 maanden thuis in het zuiden.

In ons vorig verhaaltje had ik het over een grote vis en octopus…. Foto’s staan nu wel op de site ?

Tinus waar blijven nu die tvt-tjes van je? Hier een tvg-tje( tip van goes)

Bij gebrek aan wasknijpers gebruik je toch gewoon de broodzak klipjes (moet je ze wel vanaf de eerste dag bewaren)

Tim vindt alles leuk en heeft een ijzersterk geheugen. Soms begint ie zomaar eens over iets dat we enkele weken geleden gezien/gedaan hebben. Ook alle opa’s, oma’s en Rakker is ie niet vergeten, net als alle workshop leden; incl. toppie boeoeoeoeoeoeoeoe !

Vissen gisteren was geweldig. Het weer was iets beter (af en toe zon) en de zee was heerlijk kalm. Samen met Arie en Lady (Arie’s hond) zijn we eerst buiten het rif en later binnen het rif wezen vissen. We hadden aardig wat (+/- 35) vis gevangen (> 30 cm en de mooiste kleuren) waarvan het merendeel weer werd aangesneden voor bait, een aantal hebben we teruggegooid (incl. de Travelly’s van over de 60 cm) en alleen de lekkerste vis hebben we gehouden. Het was een geweldige dag met Arie!

De dag daarna zijn we rechtstreeks naar Coral Bay gereden. Dit hadden we al een keertje gezien en maar overgeslagen omdat het toen echt niets was. Nu zie je dat beide campings en de enige echte straat radicaal zijn opgeknapt. En ze zijn nog steeds druk bezig. Over een jaar of 10 is het een echt dorp geworden. Het snorkel gebied ligt redelijk ver weg van het strand (+/- 100 meter) voorbij de vaargeul op redelijk diepte (+/ 5 meter) en in het gebied waar alle andere bootjes ook mogen varen. Bootjes en snorkelaars moeten op elkaar letten.

Het grappige was dat ik op het zand gedeelte (50 cm diep) vanaf het strand meer vis gezien heb dan op mijn snorkel tour. Coral Bay vind je leuk of niet.

Helaas trok ook hier de hemel dicht wat niet bevorderlijk is voor ’t strandleven. Dus op naar de volgende plek Quobba. Daar zouden ze blowholes hebben en weer een bush camping aan ’t strand. Het omrijden (100 km) was zeker de moeite waard, alleen… nu kwam er uit de bewolking ook nog echte slag regen ? dus geen stop-over op de camping aan het strand, maar direct naar Carnarvon (spreek uit als K^na-von).

Bij Carnarvon is ook de steenbokskeerkring. We hebben dus de tropen weer verlaten ? en dat hebben we vanmorgen ook gemerkt. Alles was klam en we hebben zelfs even onze fleecetrui aangehad, maar….. alle bewolking was weer weg en de zon staat weer hoog aan de hemel! Straks gaan we met ‘t (Thomas) treintje de 1 mile jetty op. We hebben net geluncht bij deze (wat roestige) Ozzie attractie en Tim doet nu even z’n middagdutje (hij was al om 6 uur wakker)

De 1 mile jetty en alle andere roestige ‘musea’ stukken zijn leuk om te doen/bekijken als je tijd zat heb, maar zeker geen must have. Tim heeft zich in ieder geval heerlijk vermaakt en wij hebben weer van de zon genoten.

Na een bezoek aan de Man to the Moon OTC telecom disk (die Ozzies zagen de beroemde maanlandingen eerder dan de Yankees, zijn we toch maar naar Monkey Mia gereden.

In Monkey Mia kun je de fameuze dolfijnen voeren, We hadden dit de vorige keer ook al gedaan en vonden het toen eigenlijk ook niet die extra 320 km waard. Alleen alle andere attracties als lookouts, shell beach, stromatoliten by Hemming pool e.d. zijn echt iets wat wij de moeie waard vinden. En nu er ook nog enkele nieuwe attracties bijgekomen zijn dachten we … ach laten we maar gewoon ff daar kijken.. Uiteindelijk vond Tim de dolfijnen leuk, maar de Pelikanen beter ?. Na dit alles op naar Kalbarri.

Kalbarri is ook voor ons iets nieuws. In Port Hedland we waren door een Ozzie Familie getipt dat het daar leuk was voor de kids omdat ze re een zeepaardjes kwekerij, touch aquarium en een papagaaien park hebben. En inderdaad, ze hebben het allemaal. De Papagaaien park is zeker de moeite waard voor een paar uurtjes, de rest is leuk om te zien, maar na 15 min heb je het wel gezien.

Het allermooiste is Kalbarri zelf! Gewoon een leuk dorpje aan de monding van een bijna droge Murchison rivier (die enkele maanden geleden door de 6 cyclonen hoger in ’t land weer eens liet blijken dat hij de baas is). Prachtig plekkie en…elke ochtend worden de aanwezige pelikanen gevoerd; kaassie voor Tim. Gisteren 1 visje en vandaag heeft ie 3 visjes bemachtigd en gevoerd. Nog ff en Tim wordt de plaatselijke attractie ? Dit weekeind is er ook nog een Crayfish ‘festival’. En gezien de lol van het vissen op de jetty (aanlegsteiger) en het weer, ’s nachts koud en overdag 30 graden (met sinds gisteren 1 grote rook wolk aan de lucht van de gecontroleerde brandjes in het Nationale Park, zitten we hier nog wel enkele dagen.

Life’s good,
John, Lia & Tim

To Exmouth

Short English text below.
—————————-

Karratha – Exmouth

(vrijdag 11 mei)
We zitten alweer 10 dagen hier in Exmouth; 4 in de city en 6 op Kurrajong in the Cape Range National Park. Tijd vliegt voorbij.

Vanuit Karratha (1 mei) zijn we rechtstreeks naar Exmouth gereden. De langste rit tot nu toe, 537 km. Zoals gewoonlijk weinig verkeer gezien; wat road trains, 4 handjes vol Ozzie nomaden, koeien en lots of old road kills (ouwe lijken van skippies en ossen).

Het was de bedoeling om bij Nanutarra roadhouse te overnachten (precies op de helft), maar we waren vroeg vertrokken, het weer zat mee (bewolkt) en Nanutarra was echt 3x niets. Dus na een echte Ozzie lunch (brood met kaas, worst, tonijn, bietjes, maïs, uien, zilveruitjes en ananas) met voor Tim een extra ‘joky’ drink, nog ff de laatste 300km.

Tim heeft z’n moeder lekker bezig gehouden (pa rijdt en ma zit met Tim achterin de kar hobbelend, stickers te plakken, tekenen, ,hard Nijntje zingen, duplo spelen etc.) en heeft uiteindelijk maar 1 keer geklaagd over zijn billetjes; de bink!

De 4 dagen in Exmouth (+/- 2000 vaste en tijdens het Whale Shark seizoen 4000 toeristen extra) hebben we besteed met:
– wasje draaien,
– Glasbodemboottour (koraal e.d. bekijken)
– vissen vanaf het strand
– aan het strand met zand spelen
– en natuurlijk de Whale Shark Festival bezoeken.

Festival was echt leuk om mee te maken, het hele schiereiland liep op het cricketterrein.
Stel je er niet al te veel van voor, maar motorstunten, bier (verkrijgbaar en op te drinken binnen een omheining), demo vistank vissen, valse en een hele goede band optreden en free goodies (gratis petjes en stubbyholders) was er allemaal wel ?
Leuke is dat 99% die rondloopt gewoon aan BYO doet. Bring Your Own, of te wel, neemt zijn eigen drank mee. Die Ozzies lijken net op Hollanders in de Efteling ?

In het NP op de Kurrajong campsite is er niets meer dan een longdrop (zoek dat maar eens op), zand, zee, koraal, vis, duizenden sterren zonder mozzies en … stilte. Wat ze alleen niet hebben is sandflies, voor ons dus: The place to be!

Morgen ga ik 2 duikjes doen op de Ningaloo reef en volgende week woensdag (16/ mei) 2 duikjes bij de Muiron eilanden (rechts boven Exmouth). Dan is ook Tim jarig, wordt ie alweer 2 en maakt ie samen met z’n moeder een heerlijke chocolade taart voor z’n vader ?
Voorlopig zijn we hier dus nog wel een week, daarna gaan we naar Coral Bay voor enkele dagen (snorkelen, vissen en duiken) en dan zo rustig aan richting Perth.

Ohja, vandaag hebben we ook nog een Yardie Creek tour gedaan. Weer een soort gorge, maar dan anders, meer een vogeltjes, diertjes, vooral de inheemse rots wallibi was bijzonder om te zien, en planten tour. Mocht je ooit in de buurt zijn is het de moeite waard om ‘m te doen.

Ohja 2, heb je die vis al gezien? Heerlijk eten zo’n 48 cm Golden Travelly! Die octopus/inktvis hebben we maar teruggegooid al was ie volgens de bootsman van de Yardie Creek tour ook eetbaar…..

Tot later,
John, Lia & Tim (nearly two)

—————————-

Hi again,

From Karratha we drove directly to Exmouth. We stayed there for 4 days in the town to do the necessary stuff; washing, booking tours and of course the Whale Shark Festival. It was for the size of the town (2000 locals and in season 4000 tourists) en the place definitely a good festival with as highlights a Blues singer from US and a motor stunt man that made a terrible crash. Of course you could by some beer and food but mostly the drinks where BYO.

Now we are stay already for 6 days in the Cape Range National Park with only a long drop, sandy beaches, coral snorkeling, fishing (48 cm Golden Travelly and octopus), thousands of stars (without the mozzies) and quietness; this is our place !

Saturday 12 May I will make 2 dive in the Ningaloo reef and Wednesday I will make 2 dives near the Muiron Islands. I guess we will stay here for another week or so before we will go to Coral Bay (snorkelling, diving, fishing and beaches) before we set direction to Perth.
Beside that we did already made a Coral glass bottom boot tour (and will do an other one later on again) and visit today the Yardie Creek (small gorge tour).

See you later.
John, Lia & Tim (nearly two)

Our 2th update

Kununurra – Karratha

Hi,

It was our intention to do again a scenic flight (to see Lake Argyle, the Bungle Bungles and the Argyle Diamond mine, but we decided not to it because the flight takes more than 2.5 hours and we don’t think Tim will do it better than last time . Next to Kununurra you have the Mirima National Park that claim to have the mini Bungle Bungles. And indeed they have 2 kind of Bungle Bungles domes in the park; it made us happy ;). Because Kununurra is a agriculture environment thanks to damming the Ord River and Lake Argyle we did a agricultural tour and skipped Windham

In Kununurra campground I found a flyer of a 1.5 hour scenic fight with a water plane –from Derby- to the Horizontal Falls in the Buccaneer Archipelago. These ‘waterfalls will exist when seawater is pushed through a small channel in combination with the extreme tide difference in this region (apparently on of the highest tidal movements in the world). So up to Derby!

On our way to Derby we visit Halls Creek and Fitzroy Crossing.

Driving through Australia itself gives you already a vacation feeling. The roads are good, great scenery till the horizon and no traffic jams. The only traffic you meet are people from the south who are heading north for their hibernation. Zippers (bypass operation), Gray nomad (pension) are some of the names for these travelers with their tow caravan and big four-wheel drive Nissan Patrol (of other 4wd Asian brand) including an boot on the roof of their car.

Halls Creek itself is not shocking same as Fitzroy Crossing. Both a lot of Native Australians on the street hanging around a tree or supermarket. Halls Creek is the town to the south entry of the Bungle Bungles. Fitzroy Crossing is the thon to Geikie Gorge National Park. In Fitzroy Crossing we did an Aboriginal tour on the Geikie Gorge through where the Fitzroy river flows. In the past (350 million years) the Gorge was a reef system. We also did got some lessons in the family traditions of the Aboriginals, which give you an other (more understandable) view of today’s native Ozzie’s. Geikie Gorge is worth visiting (see pictures)

And Derby, I would say skip Derby

In the Visitors Centre we heard that the two scenic flight operators had irregular flights because it was still April, the season starts in May. She also told us that the flights plan was changes a couple of times during the last 2 week. After ringing both tour operators we heard that one will do a flight next week and the other had change his tour from 3 to 6 hours (flight, power jet boat, fishing and flight again) so … no scenic flight for us ?. To overcome this disappointment we went to the town pool and see the famous Derby jetty twice; with low and with high tide. Beside that jetty, they also have lots of sand flies thanks to the big mud plain.

In Broome there is enough to do so staying some days is recommended. Here they don’t have a low and peak season, most of the good attractions where already fully booked days before we came in town. And the natural attractions like the ’stairway to heaven’ and the by low tide visible dinosaur footprints where not visible anymore. BTW the ’stairway to heaven’ can be watched between Derby and Karratha as long as you have some empty mud plains, low tide and full moon. Beside the precious Cable Beach and other self guided attractions incl. great mango ice cream and liquor on a mango farm, we did the famous Broome Camel ride and an Astro-tour. The Astro-tour was fantastic. See some great stars from both the Southern & most of the northern Hemisphere like the Moon, Southern Cross, Saturn, Uranus, Jewel Box and more. Only the next day my whole back looked like the Moon. Although I had a long sleeve pants and sweater (with 30 degrees) and I covered me fully with insect repellent; except my back ?

Frome several people we heard the “Eighty Mile Beach” or ‘Eety Bijl Niets’ the way Tim pronounce it was nice but not spectacular. A huge camping with (according to one of the annual visitors this year for the first time) a huge amount of flies. (see the picture with the anti-fly cage). You can fight against sand flies with repellent, but normal flies…. nose, mouth ears, eyes…. Brrrrr.

Although we would like to see a huge big mine (like Tome Price) we thought it would be nicer for Tim to see big ships and other big machinery and it saved us about 700 kilometres.

Via Port Hedland and Point Samson we arrived (April 29th) in Karratha. In all these three peninsula’s they have a huge port of transhipment for iron ore. Most of the ships have Asia (China & Japan) as their destination. In Karratha they also have a port of transhipment for industrial salt and natural gas(destination mainly Asia). The trains that brings the iron ore to these ports come from the 10 iron ore mines in the neighbourhood (3-500 km) and are about 210 carriages long = about 2.4 kilometres long. In Karratha we visit the port side of Pilbara ore which is part of Rio Tinto. It was a really interesting and fascination tour.

Before the weekend of May 4-7 we would like to be in Exmouth for the WhaleShark Festival.

Till soon
John, Lia & Tim

Ons 2de update

Short English text will follow soon.
————————————–

Kununurra – Karratha

Dag allemaal,

In Kunanurra hadden we besloten om niet de scenic flight van 2,5 uur naar de Bungle Bungle, Lake Argyle en de Argyle diamond mine te doen. Het Mirima National Park, grenzend aan Kununurra, heeft inderdaad 2 soortgelijke mini Bungle Bungle rotsjes, en daar waren we ook tevreden mee. Wyndham hebben we niet gezien omdat we een agricultuur tour gedaan hebben. Waren de appels in The Northern Territory niet te betalen, over de €4,- voor een kilootje, hier in Kununurra werden ze bijna voor niets weggegeven, kijk daar houden we van. Kununurra is een leuk dorpje om te vertoeven en een aantal daagjes te verblijven; wat we dan ook gedaan hebben.

Bij de camping vond ik een foldertje van een scenic flight met een watervliegtuigje –vanuit Derby- naar de Horizontal Falls in de Buccaneer Archipelago. Deze horizontale waterval wordt veroorzaakt door de extreme getijden verschil in deze regio (een van de hoogste in de wereld). De ‘waterval’ ontstaat als het zeewater tussen twee schiereilanden geperst wordt, en omdat het met een watervliegtuig maar 1.5 uur vliegen is…. Dus op naar Derby!

Maar eerst Halls Creek en Fitzroy Crossing.

Voor ons zelf houden we ook een dagboek bij -nog zo’n ouderwets papieren ding- dus soms heb ik wel eens het gevoel dat ik aan het flashback-en ben. ‘t Klink gek, maar rijden in Australië is op zichzelf al een vakantie. De hoofdwegen zijn goed tot zeer goed (okay, af en toe een klein gaatje, een wegversmalling of vol in de remmen omdat er een kudde koeien oversteekt). Het enige wat je ziet is –tot aan het einde van de horizon- mooie scenery’s. Elke kilometer heeft wat anders te bieden; rotsen, bergen, gras, niets, bomen, wolkpartijen, boabs en meer. En wat helemaal zo lekker is… geen enkele file, alleen af en toe een tegenligger. Zippers, gray nomad of hoe ze de gepensioneerden reizigers ook noemen, kruipen nu in hun big fourwheel drive Nissan Patrool (of ander 4wd Aziaat) met daarachter een hoog op zijn dubbelasser staande sleurhut en een aluminium vissersbootje op het dak van hun auto. Omdat het nu winter wordt hier in Noord Ozzie gaan hele volksstammen uit het zuiden overwinteren in het noorden. Toen Li een badpak in Darwin wilde kopen kon ze alleen nog uit wat restjes kiezen; de winter collectie was nl. al begonnen. Bij het zien van al die lange broeken én truien brak het zweet ons terstond uit, helemaal omdat het hier niet onder de 30 graden komt. Restjes heeft ze dus gekocht, net als de Bob de Bouwer stuf van Tim. Restjes zijn altijd goedkoper dus nu (zaterdag 28 april) zitten we weer aan ‘t heerlijke wijntje van deze besparing 😉

De weg van Kununurra naar Halls Creek is bezaaid met Boab trees in werkelijke alle vormen en formaten en nog redelijk vol met blad van ’t regenseizoen. Naarmate het langer droog wordt gaan ze hun blad verliezen en worden het net van die bomen die zijn omgedraaid met hun wortels in de lucht. Halls Creek zelf is niet veel, al heeft het dorpje wel weer alles wat je nodig mocht hebben. Zelfs gillende Abbies at night; het leek wel of ze elkaar afmaakten.

Vanaf Halls Creek naar Fitzroy Crossing hebben we geen enkele Boab tree meer gezien (merkwaardig vonden wij dat) maar gelukkig was ie er weer toen we naar Derby reden. Fitzroy Crossing … beetje hetzelfde als Halls Creek, maar ietsje meer Abbies, al heb ik ze ’s nachts niet gehoord 😉 In Fitzroy hebben we een Abbie tour gedaan door de Geikie Gorge. Deze prachtige gorge (kloof waar de Fitzroy river doorheen loopt) was enkele miljoenen jaren geleden een rif. Tijdens de tour werd ook helder uitgelegd hoe het Abbie gezinsleven in elkaar zat/zit. Dankzij zo’n uitleg krijg je toch wel een andere kijk op de oudste bevolkingsgroep van Australië.

En dan Derby. Derby…da’s ook niet alles. De weg erna toe is voor Australië begrippen saai. Het lijkt op 1 rechte weg waar geen einde aan komt. De Boabs kwamen wel weer in het landschap terug. Toch hebben we (okay, ik reed) soms rond de 140 gereden (110 is max. in WA), maar gelukkig geen bon zoals de laatste keer in NT. Dat je hard rijdt met zo’n camper merk je ook wel in de diesel consumptie. Rijdt ie normaal rond de 100km op de 14 liter, die dag hebben we 22 liter per 100 km verbruikt. Gelukkig is de diesel nog niet zo duur als bij ons (nog steeds onder de €1,-) en Tim betaald de diesel, dus…. 😉

Aangekomen in Derby zijn we gelijk naar de Visitors Centre gegaan om de vlucht te boeken. Toen werd ‘t al snel duidelijk dat het niets zou worden. Het was nog geen mei (dan begint voor hun het seizoen pas weer) en de 2 organisaties die de vlucht naar de Horizontal Falls aanboden hadden de laatste paar dagen hun prijzen en tours diverse malen aangepast. Na wat rond bellen bleek dat de ene organisatie pas een toer ging doen als ze meer dan 8 mensen hadden terwijl de andere zijn tijd van 3 uur opschroefde naar 6 uur; vlucht heen, powerboat, vissen en weer terug vliegen. En ze zouden pas een week later beginnen. Dus helaas pindakaas. Veel keuzes in caravan parken hebben ze niet, dus we hebben die ene genomen en hebben het plaatselijk zwembad bezocht voor een verfrissende duik. De dag daarna zijn we naar Broome gereden.

Broome lijkt een beetje op Kununurra. Je kunt daar wel enkele dagen vertoeven. Mooi brede stranden en er is genoeg te doen. We zijn daar enkele dagen geweest en hebben daar de toerist uitgehangen door een kamelen safari en een astro night (sterren kijken) te doen. Sterren kijken van zowel het zuidelijk en bijna alles van het noordelijk halfrond is echt geweldig. Het is net nep als je de maan, Saturnus, Venus, de Juwelbox etc ziet door zo’n sterrenkijker. Dat zijn echter niet alle mozzies die je hoort en op je rug voelt de volgende dag. Benen, armen, gezicht en nek ingesmeerd met repellent en een lange spijkerbroek en T-shirt met lange mouwen aan (30 graden). Maar ja, blijkbaar was hun prik apparaat lang genoeg om door mijn T-shirt te prikken. M’n hele rug zat onder. Zelfs boven op mijn kop hadden ze me te pakken gehad! Gelukkig hebben ze hier ook redelijk goed spul tegen de jeuk.

Was in Derby het seizoen nog niet begonnen, hier in Broome waren de meeste attracties de eerste dagen al volgeboekt. Dan maar naar Eighty Mile Beach (of zoals Tim zegt: Eety Bijl Niets)

Aangekomen in 80 Mile Beach hadden we het al gauw gezien. Een gigantische camping, maar ook genoeg sandflies en gewone vliegen. Tegen die sandflies kun je, je redelijk ‘bewapen’ maar die gewone vliegen….. ze vliegen gewoon je neus en oren in. Brrrrr. We spraken enkele ‘bewoners’ die elk jaar voor enkele weken naar deze camping gaan en het was voor het eerst dat het zo erg was. Alle voorgaande jaren hadden ze er geen last van gehad.

Wetende dat er om de volgende hoek altijd weer iets anders fantastisch te zien en te beleven is, zijn we na 2 dagen weer verder gegaan.

We hebben besloten dat het voor Tim (en ook voor onszelf, omdat het 700 km scheelt) leuker is om grote boten e.d. te zien, dan een grote ijzermijn en weer een nationaal park te bezichtigen. We gaan dus niet naar Tom Price (2 na grootste ijzermijn ter wereld) en naar het Karijini National Park.

Via Port Hedland en Point Samson zijn we gisteren (29 April) aangekomen in Karratha. In alle 3 de plaatsen zijn havenpoorten opgezet om de ijzererts uit de omliggende 10 mijnen (waar Tom Price er een van is) te exporteren naar de rest van de wereld (voornamelijk Japan en China). De aanvoer van dit ijzererts gebeurd via 2,4 km lange treinen. In Dampier is daarnaast ook nog een havenpoort voor zout en voor aardgas; allen in handen van Rio Tinto (HP-ers komt deze naam jullie bekend voor?). Dampier en Karratha hebben hun ontstaansrecht eigenlijk alleen maar te danken aan deze bedrijvigheid. Ondanks dat de business zo booming is en de salarissen hoog ($1500 per week) is er een dramatisch tekort aan mensen. Het is zo erg dat zelfs de supermarktketen denkt om weg te gaan uit Karratha. En waarom? Alleen maar omdat er geen accommodatie is om alle mensen die in deze havens werken onderdak te bieden. En als er iets vrij is kost dit $1500 per week….. En wij vroegen ons al af waarom onze camping zo extreem duur was ($38 per nacht t.o.v. de gemiddelde $25 per nacht). De dag voor ons aankomst was er geen enkele campingplaats meer beschikbaar in Dampier of Karratha. Op onze camping zijn de meeste plaatsen ingenomen door 1 en de zelfde caravan waar een medewerker van de Rio Tinto zijn intrek in heeft. Het caravan park lijkt ’s avonds wel een groot wagenpark van verschillende aannemers 😉

Morgen gaan we weer verder naar beneden. We willen voor dit weekeind (4-7 mei) in Exmouth zijn voor het WhaleShark Festival.

Talk to you later

John, Lia & Tim

Our first English update

Darwin – Kununurra

Hi,

Today (Monday, 16-4) we descended Kununurra (Western Australia). As you know, we started our journey in Darwin. Gosh, what bloody hot is that place. We found a good Caravan park with excellent swimming pool near Howard Spring Nature Park (that unfortunately was closed because of the recent flooding).

Although it looks the dry season is already started (normally the wet ends, end of April) most of the places worth seeing are still closed by flooding and attractions are starting from May.

Some Caravan Parks we visit had internet but for some reasons we did not grab the time to connect. Now we are again at a BIG4 Holiday Park that provided wifi connection; yes we are a little lazy 😉

The first night we slept in a hotel in Darwin because our Campervan was not available yet. But the day after our 5 berth was ready and of we go. We first stay 5 nights in the Howard Spring HP. But staying at one place was good for the rest and the swimming pool, but not for our holiday rhythm. To get this rhythm we finally made a decision; lets start travelling.

We first went to Lake Side Holiday Park near Berry Spring. Along the way we visit the Darwin Crocodile Farm, but next we better skipped this one; bad walking trails ugly park and smelling cages. The Territory Wildlife Park (TWP) –setup by the NT government- was much better! Good facilities, nice big park and a ‘train’ running from one attraction to the other.

This park was a good test to see how Tim is handling the heat, the long day (normally he sleeps 1-2 hours during the day time) and the walks. It was of course also a test for us.

The outcome was that we decided not to visit Litchfield National Park (NP) but only Kakadu NP. During our first Australia encounter we already visit both parks, so we know what the have to offer. We decided to go for the Aboriginal rock-art and the amazing view of Ubirr.

On the way to Jaburi we did a jumping crocodile tour on the Adelaide river. It was sensational to see those big crocs appearing from nowhere and jumping so high for a piece of meat. After the show Tim constantly asked for more jumping crocs 😉

In Kakadu the road to Ubirr was flooded (.6 meter) and for our camper van impassable. We walked the trails at Nourlangie Rock and did a scenic flight to the Jim Jim and Twin falls. The first 3 quarters where excellent, but than Tim throw up. Most of the stuff was catched in the bag, but gosh was a small plane it is.

From Kakadu we went to Katherine. We stayed in Springvale Homestead (the oldest homestead of the NT, 1880, with their own 34 degrees hot spring that filed their swimming pool) and did the boot trip through the Katherine Gorge on a (still from the rain season) high Katherine river.

From Katherine we followed the Victoria Highway heading West Australia. Via Victoria River Roadhouse (where I’ve been bitten by various small insects more than 30 times) and Timber Creek (saw our fist big Boab tree and wild freshies (fresh water croc) we arrived in Kununurra (West Ozzie); Big 4 Ivanhoe Village Caravan Resort with a great (salt) swimming pool). Maybe we will do again a Scenic flight to the Bungle Bungles.

See you later,
John, Lia & Tim

Eindelijk ons eerste echte update

Short English text below will follow soon.
———————————————-

Darwin – Kununurra
Hier zijn we weer (dinsdag 10-4)

De laatste paar dagen zijn we op campings geweest die wel een internet verbinding aanbieden, maar….. of 3x niets en een paar keer hadden we gewoon geen zin. Vooral in het begin van onze vakantie, jemig wat was het broeierig heet in Darwin en we konden maar niet in ons ritme komen.

Het begon gelijk goed, of eerder gezegd, niet goed. Onze Camper was de dag voor onze aankomst weggegeven en een nieuwe zou pas ‘s middags binnenkomen. En moest dus dan nog eerst schoon gemaakt worden. Ter compensatie kregen we 1 dag huur en een hotelkamer met lunch en taxi retour terug. Uiteindelijk werd de camper pas de volgende dag opgeleverd en hebben we dus in een hotel overnacht.

De kinderstoeltjes die ze in de aanbieding hadden voor in de camper waren niet om naar huis te schrijven, dus hebben we ze eerst maar allemaal meegenomen en uitgeprobeerd; na eerst een grondige inspectie/aanpassing. Al met al was het verder goed geregeld en hebben we lekker Dutch gekletst met Esther die hier na een backpackers avontuur van10 jaar geleden is blijven plakken.

Na de nodigde inkopen (later die week nog een paar keer voor de nodige voorraad en omdat we het gewoon leuk vinden; nostalgie van de vorige keer en die koele airco’s, heerlijk) zijn we bij Howard Springs Holiday Park (HP) terecht gekomen,. Een BIG4 met wifi in ’t park en wonder boven wonder skypen met thuis ging goed; kon Tim opa en oma Goes weer eens zien en horen en vice versa natuurlijk.

We zijn uiteindelijk 5 dagen in dit HP geweest, zoekend naar het juiste ritme en het vakantie gevoel en natuurlijk… de verkoeling van een toppie zwembad.

Nu ik de afkorting HP gebruik moest ik ineens aan HP denken. Heren CPE-ers hoe gaat het met ’t Holiday Park daar in Amstelveen?

Uiteindelijk hebben we ons ritme (we zitten natuurlijk met Tim die ’s middags nog een tukkie wil/moet doen) weer gevonden nadat we van camping veranderde: Lake Side Holiday Park was het volgende voor 2 nachtjes. Onderweg even langs de fameuze Darwin Crocodile Farm geweest, maar mocht je hier ooit zijn dan kun je die €12 pp beter ergens anders aan besteden. Veel crocs, maar oude en stinkende hokken, en waar was nu dat park toch?

Een dag later naar ’t Territory Wildlife Park (TWP). Duidelijk te zien dat het door de NT Government is opgezet. Zeker de moeite waard. Bloody hot weliswaar, maar Tim heeft zich kostelijk vermaakt. Pasen is hier echt iets dat gevierd wordt, maar ja… wij zijn op vakantie en wisten al heel snel niet meer in wat voor dag we leefden ;). Gelukkig hebben we in het TWP toch nog wat eieren kunnen slaan (locale bezigheid) en gezocht.

Daar hebben we ook maar besloten om niet Litchfield National Park (NP) te doen, maar alleen Kakadu NP. Nogmaals Abi-art bekijken en genieten van het uitzicht op Ubirr.

Dus op naar Kakadu NP.

(woensdag 11-4)

Ja, ik zei het toch al, we hebben ons ritme weer terug. We weten nu ook weer op wat voor dag en datum we leven 😉
Nu alleen nog ’t echte vakantie gevoel… maar dit komt er al aan nu we weer leuke dingen aan het doen zijn en wat kilometers maken.

(donderdag 12-4)

Jullie weten het nog niet maar we een beetje achter met de ‘administratie’. Druk, druk, druk (hihihi). Vandaag zitten we al in Katherine, voor 2 nachtjes in Springvale Homestead (de oudste homestead van the NT, 1880, met een eigen warmwater bron die uitmondt in het zwembad. Zonder een zwembad maakt een camping geen kans bij ons. Tim leeft er voor. ’s Ochtends, ’s middags, ’s avonds, ja zelf ’s nachts 😉 Morgen gaan we een boottocht doen in de Katherine Gorge en weer inkopen doen voor de reis naar het westen.

Maar ff terug naar waar ik eergisteren was op naar Kakadu NP.

Via een tussenstop van 1 nacht in Mary River Park (langs the Arnhem Highway) -waar ze heerlijke stevige rifvis hadden zo groot als een pizzabord- zijn we terecht gekomen in Jaburi (Kakadu Lodge + caravan park. Daar hebben we 3 dagen geslapen en gezwommen. Ons doel was om zowel Abi-art te bekijken in Ubirr als in Nourlangie Rock. Uiteindelijk was de weg naar Ubirr voor onze camper afgesloten ivm een floodway van 0.6 meter. En die was ook de 2de dag niet minder.

Eigenlijk is het drogeseizoen pas eind van deze maand afgelopen, maar volgens de Ozzies lijkt het er op dat het dit keer een maandje eerder is begonnen. Da’s voor ons natuurlijk mooi meegenomen, al was Howard Spring Nature Park (daar waar je met big barramundi’s kan zwemmen; gezien bij Rex Hunt) niet open ivm flooding (overstroming) en zo waren er meer attracties op onze weg in the Top End die pas in mei van start gaan. Gelukkig waren de Jumping Crocs op de Mary River gewoon weer open, nadat nog geen week eerder alles blank stond. Tim Dundee vond het echt geweldig. Meer, meer, meer. Ook de slangen die ze daar hadden vond ie geweldig

Terug naar Kakadu:

De eerste dag zijn we dan ook maar naar Nourlangie Rock geweest en de dag daarna een rondvlucht naar de Jim Jim & Twin falls. Spectaculaire vlucht, maar na 45 minuten had Tim het wel gehad en liet dat blijken door ongegeneerd te kotsen; gelukkig zat hij bij Lia op schoot. Jemig wat stinkt dat in zo’n klein koekiesblik. Ik mijn t-shirt uit om z’n mond en Li d’r armen en benen ‘schoon’ te deppen. Gelukkig zat er achter Lia ook nog iemand die ’t zakje moest vullen (hihihi). Eenmaal op de grond was alles weer heel snel ok en hadden we weer een extra wasje te doen.

Weetje:

Brood zoals in Nederland is hier niet altijd te verkrijgen. 80% is wit en de ander 20% is licht bruin, en beide zijn zacht en klef. Maar af en toe loop je tegen een goede bakker aan. Perfect Hollands bruinbrood (beetje droog met een korstje) kun je vinden bij de Kakadu Bakery in Jaburi; hartje Kakadu. Toppie brood! Soms vind je ook nog wel eens een ‘bakkertje’ in een shopping-mall, maar dan moet je het brood wel die zelfde dag opeten anders is ’t goed voor de gehakt bal.

Kwalitatief (detaillering) goede Aboriginal art koop je ook in Jaburi bij de plaatselijke videotheek.

Wat doen we zo gedurende een dag:
– ontbijten
– een activiteit (iets bezoeken,bekijken, zwemmen, rijden)
– rusten (Tim’s middagdutje als hij dit niet doet tijdens het rijden)
– lunchen
– een activiteit (zwemmen, boodschappen doen, iets bezoeken, bekijken)
– Bumba en Bob de Bouwer kijken
– warme hap maken (hutspot, koolschotel en conimex nasi zijn de revue gepasseerd; makkelijk voor in de vriezer en… alle groenten en fruit moet op voordat we bij de West Australische grens zijn)
– foto’s bekijken en dagboek bijhouden en de volgende dag plannen.

(maandag 16-4)

Na onze tocht door een goed gevulde Katherine Gorge (nog een staartje van ‘t regenseizoen) zijn we richting het westen gegaan. Via Victoria River Roadhouse en Timber Creek zijn we vandaag aangekomen in Kununurra (West Ozzie). In een BIG4 caravan park (zeg maar de beste campingpark keten van Australië). Ivanhoe Village Caravan Resort heeft natuurlijk een geweldig (zout) zwembad, Hier blijven we voorlopig een paar dagen. Een en ander van de omgeving zien en misschien wel weer een rondvluchtje richting de Bungle Bungles.

De afgelopen dagen hebben we voornamelijk de plaatselijke Nationale Parken bezocht die je langs de Victoria Highway heb. Alle bezienswaardigheden, walks en lookouts die met Tim en onze Camper mogelijk waren hebben we gedaan. Dus geen spectaculaire bungie jumps, maar alleen schone en idyllische natuur. Vandaag hebben we ook de flessen boom (Boab tree) gezien. De eerste in Timber Creek Caravan Park. Daar zagen we ook in het wild Freshies (zoetwater krokodil) en vliegende honden.

Via SMS kregen we te horen dat het ook in NL weer eens lekker weer is, jammer dat de meeste van jullie moeten werken, anders geniet er van.
(dinsdag 17-4)
Vanochtend waren we zoals gewoonlijk rond 7 uur wakker (Tim heeft ook zijn ritme weer te pakken), tijd om te gaan zwemmen. Vandaag hebben we een ‘rust’ dag; ontbijten, zwemmen, spelen, Tim een tukkie doen en wij een planning maken wat we deze dagen verder gaan doen. We hebben net besloten dat we toch maar niet de scenic flight naar de Bungle Bungle doen. Kosten zijn echt een lachertje, maar we denken niet dat Tim het 2,5 uur schoon in het vliegtuigje houdt. Ter compensatie gaan we dan ook maar naar het Mirima National Park. Dit NP grenst aan Kununurra en claimed de mini Bungle Bungle te zijn. We zitten nog even te twijfelen of we naar Wyndham (noordelijkste haven) en/of naar de Ord Dam Wal van Lake Argyle (grootste ‘handgemaakte’ zoetwater reservoir voor irrigatie doeleinden van de landbouw farms hier in Kununurra) gaan. De afstanden zijn niet dramatische 200 en 100 km return, maar we zitten wel met Tim en het warme weer.

Jullie zien onze beslissing later wel.

Ohja, hier gaat het zwembad pas om 7:30 open en toen wij opstonden was het niet 7 uur, maar 5 uur 30. We zitten nu in West Australië en we hebben weer 1,5 uur ingehaald. Hier leven ze nog maar 6 eerder dan in Nederland, maar ja ga dat maar eens uitleggen aan Tim 😉

Het zwembad is ook een klein dierentuintje met allerlei vogeltjes die we in Nederland in de volière hebben (div. zebra vinken en diamantduifjes). Daarbij lopen en zwemmen de hagedissen gewoon met ons mee. Vlinders in allerlei kleuren en groottes. Helaas is niet alles vast te leggen.

John, Lia & g’day mate Tim

Darwin arrival

Dag dag,

Reis ging voorspoedig. Veel getekend en stickers geplakt en ook nog wel een beetje geslapen. Al met al hadden we het gevoel dat het allemaal soepeler ging dan de eerste keer. Je went er aan 🙂

Nu zijn we nog een klein uurtje op Darwin voordat we naar de KEA Camper boer gaan (gaat pas om 8 uur open), maar we zitten er al een uurtje of 2; samen met Tim Bob de Bouwer en Thomas de stoomlokomotief aan het kijken.
Dus vaders … geen skype vandaag gezien het bij jullie al 23:30 is (ja ja NT heeft 9,5 uur tijds verschi)

Net al ff buiten geweest, maar yep het is precies Burgers Bush op een hete Nederlanse dag; inclusief de vogels.
Lekker hoor zon’ airco.

Oja willen we wat drinken (alleen mogelijk uit de automaat) moeten we wel eerst Ozzie dollars hebben. Laten ze er nu ook een ATM hebben; pin automaat.
Maar ja… ‘t is wel een Ozzie pin automaat. Ook als je op enter/ok drukt geeft ie aan dat je op cancel gedrukt heb…..dus geen Ozzie $$ voor ons. Ach no worries mate, straks gaan we eerst de supermarkt plunderen en daarna de de eerts de beste Camping park met zwembad. ff lekker opfrissen, een paar daagjes uitrusten -> ff het gevoel krijgen dat we daadwerkelijk op vakantie zijn. Dat hebben we deze 2 dagen beiden nog niet gehad.

Toppieeeeeee!!!!!!

Short English text below.
—————————–

Ja, ja, het is weer zover!
Maar nu met zijn drietjes
‘t Kon niet anders dan terug naar het onbekende(ei)land; Australie
FF het laatste deel afmaken waar we de laatste keer gestopt zijn; Northern Territory en West Australie.

Hebben we dan alles gezien?
Nee lange na niet; hebben we weer een goede reden om nog eens terug te gaan (hihihih).

Als alles mee zit en wij zin hebben, willen we deze site gebruiken om de thuisblijvers te updaten in tekst en beeld.
En natuurlijk kunnen jullie, als je daar behoeften aan hebt, ons een reactie sturen.

Veel plezier met deze site.
John, Lia & Tim.

—————————–

Yep, it’s time to go again, but now with the 3 of us
See the last part of Australia (Northern Territory and Western Australia) we did not do the last trip
Hope you will enjoy this site (text and pictures) and if you have the need… just give us your reaction.

Cheers.
John, Lia & Tim